انواع کارت های تماسی و غیر تماسی
کارتهای هوشمند تماسی:
کارت های تماسی به دودسته مغناطیسی و تراشه تقسیم می شوند :
کارت مغناطیسی[۱] :
کارت های مغناطیسی یا کارت های کشیدنی به کارتی گفته می شود که قادر به ذخیره سازی اطلاعات بوده و در اثر تماس با کارت خوان اطلاعات را ارائه می دهد.کارت های مذکور دارای یک نوار مغناطیسی بوده که از طریق قرار دادن ذرات آهن بر روی یک نوار ایجاد شده است. فارست پری مهندس IBM در سال ۱۹۶۰ ، پس از تلاش های بسیار برای چسباندن نوار مغناطیسی روی کارت های پلاستیکی ،سرانجام با استفاده از گرما توانست این نوار را به گونه ای روی کارت قرار دهد که هم قابلیت مغناطیس نوار حفظ شود و هم نوار به کارت بچسبد. نوار مغناطیسی روی کارتها بنا به استاندارد ایزو۷۸۱۱ از سه تراک تشکیل شده که اطلاعات ویژهای
[۱] .magnet
برروی هر تراک ثبت میشود. تراک یک کارت معمولأ شامل اطلاعاتی از قبیل نام دارنده و شماره حساب شخص است و سایر اطلاعات کنترلی برروی دیگر تراکها قرار میگیرد.
این کارتها به دو دسته اصلی Hi-Co و Lo-Co تقسیم میشوند.
کارتهای Hi-Co از کیفیت بهتری برخوردار بوده و تأثیرات کمتری از استفاده مداوم میگیرند. هزینه این کارتها بیشتر بوده اماّ درصد صحیح خوانده شدن اطلاعات بالاتر است. این نوع کارتها نباید در مجاورت اجسامی با خاصیت آهنربایی یا ضبط صوت، بلندگو، تلویزیون و موبایل قرار بگیرند چون باعث از بین رفتن اطلاعات ذخیره شده در نوار میشوند.
امنیت کارتها مگنت پایین بوده و با قرار گرفتن در مجاورت میدان مغناطیسی گذشته از آسیب دیدن ، قابل خواندن و نوشتن نیز خواهند بود.
کارت هوشمند تراشه:
کارت های تراشه دار یا مدار مجتمع که به عنوان کارت اعتباری یا کارت های تشخیص هویت شناخته می شود، یک کارت امنیتی بوده که یک تراشه کامپیوتری دارای CPU,RAM,ROM در آن قرار گرفته است و مهمترین بخش یک کارت هوشمند تماسی ،تراشه الکترونیکی آن میباشد. کارتهای تراشه، امکان پیادهسازی ساختارهای فوقالعاده امن برای ذخیرهسازی دادهها را در کارت فراهم میآورد و امنیت بالای این کارت ها اولا به مکانیزم ارتباطی این تراشه با شبکه امنیتی پایانه مربوط می شود ثانیا وجود پین و امضا که نشان می دهد صاحب کارت مالک قانونی آن است.
بزرگترین مشخصه این کارت ها حداقلسازی قابلیت تراشه روی کارت، ولتاژ و پالس استاندارد است، چون در غیر این صورت هر تولید کنندهایی پروتکل ارتباطی مخصوص به خود را داشته و کارتخوان مخصوص به خود را باید داشته باشد. ذخیرهسازی اطلاعات در کارتهای تراشه هزار مرتبه بیشتر از کارتهای مغناطیسی است و سرعت ذخیرهسازی بالاتر و ایمنی قویتری دارند. ضخامت کارت هوشمند ۰٫۷۶mm بوده و حاوی یک میکروکنترلر میباشد.
کارتهای هوشمند غیرتماسی[۱]:
نسل جدیدی از کارتهای هوشمند PVC بوده که با تکنولوژی القا کار میکند .این کارتها بدون تماس و با فناوری سامانه بازشناسی با امواج رادیویی کار میکنند و در مواقعی که نیاز به برقراری سریع و بدون دخالت نیروی انسانی وجود دارد کاربرد بسیاری دارد مانند بستههای حمل و نقل عمومی که به دلیل حجم زیاد مسافران و سریع شدن کنترل بلیط این کارتها کاربرد دارد.
آنچه انواع کارت های غیر تماسی را از هم متمایز می نماید ۱٫ بیشینه دوری مجاز برای برقراری ارتباط است ۲٫حجم ذخیره سازی اطلاعات روی کارت می باشد.
-مایفر[۲]:
این کارت نخستین بار سال ۱۹۹۴توسط شرکت فیلیپس رونمایی شد و دارای یک آنتن داخلی برای خواندن و نوشتن دادهها بوده و با دارا بودن حافظه، در بسیاری از سیستمهایی که در فرکانس ۵۶/۱۳ MHZ کار میکنند، کاربرد دارد. خواندن این نوع کارتها میتواند از فاصله ۲٫۵ تا ۱۰ سانتیمتر صورت گیرد و ظرفیت حافظه این کارتها بسته به مدل بین ۱ تا ۴ کیلوبایت است. در این حافظهها میتوان از اطلاعات کاربر و شماره سریال تا رمز عبور را ذخیره کرد.
-کارت دسفایر:
این کارتها از نظر سهولت استفاده به خوبی کارتهای مایفر عمل میکنند با این تفاوت که امنیت بسیار بالاتری داشته وحجم بالاتری از اطلاعات را در خود ذخیره میکنند. این کارتها میتواند جهت استفاده برای کارتهای پرسنلی ، اماکن امنیتی، سازمانها و ادارات مورد استفاده قرار گیرد.
کارت PVC دسفایر علاوه بر موارد فوق الذکر، قابلیت تبدیل به یک کارت چند منظوره را نیز دارند.
عمدهترین تفاوت کارتهای تماسی و بدون تماس در سبد انتقال اطلاعات آن میباشد و نسل جدیدی از کارتهای هیبریدی وجود دارد که علاوهبر داشتن قابلیت غیر تماسی، چیپ هم دارند و قابل استفاده در سیستمهای تماسی نیز می باشد.
[۱] . Contactless
[۲] .Mifer